Landgoed Huize Bergen
Draai uw telefoon om de website te bekijken
NIEUW | Erfgoed komt tot leven

NIEUW | Erfgoed komt tot leven

‘Herr general oberst, komt u alstublieft even kijken. Dit is niet normaal, dit zijn niet de niet gewone bombardementsvluchten onderweg naar ons vaderland.' Klinkt het luid uit de luisterzuil die sinds kort op ons landgoed staat. De zuil vertelt één van de markante oorlogsverhalen die zich in en rondom het landhuis hebben afgespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. De luisterzuil is geplaatst in samenwerking met Gemeente Vught en staat op de hoek van het landgoed ter hoogte van de Boxtelseweg/Haldersebaan. 

Luisterzuil

Na een aantal omwentelingen van het wiel start de audio luid en duidelijk. De luisterzuil vertelt het verhaal van de Duitse Generaal Kurt Student, die in september 1944 vanaf het balkon van Huize Bergen de geallieerde vliegtuigen massaal over zag vliegen. In drie talen zodat ook de internationale gast zich kan verdiepen in de historie van Vught.

Wandel- en fietstoegang

De luisterzuil staat op een locatie waar op de openbare weg verschillende fietsknooppunten samenkomen. Speciaal hiervoor hebben wij een nieuwe wandel- en fietstoegang tot het landgoed gecreëerd wat het gemakkelijker maakt om via de wandelpaden het park te ontdekken. Voor wie het landhuis van dichtbij wil bekijken en toe is aan een pauze kan hierdoor meteen gemakkelijk gebruikmaken van het restaurant. Tevens is er bij het landhuis de mogelijkheid om een elektrische fiets op te laden.

Liberation Route Brabant

De luisterzuil vormt een onderdeel van de Liberation Route Brabant. De route vertelt het verhaal van de bevrijding, maar toont ook wat de Tweede Wereldoorlog heeft betekend voor Brabanders. Acht fietsroutes langs Brabant Remembers-verhalen, luisterzuilen van de Liberation Route Europe, monumenten en musea, die samen de impact van de oorlog op Noord-Brabant zichtbaar maken. Brabant Remembers Route Vught, een fietsroute van 30 km, is te koop via onze receptie of op visitbrabant.com/liberationroute

De Liberation Route Europe treedt buiten de grenzen van de provincie Noord-Brabant en is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt. De route vormt een schakel tussen de belangrijkste regio’s tijdens de opmars van de geallieerden. Kijk op liberationroute.nl voor meer informatie.

Samen vertellen we de verhalen

De verhalen uit het verleden, goed of slecht, horen bij Vught en bij het landgoed. Ze vormen een belangrijk deel van onze historie en mogen verteld worden. Het is een gezamenlijke inspanning op het gebied van erfgoed, toerisme en economie om deze verhalen op een aansprekende wijze te delen met bewoners en bezoekers.

Foto: Wethouder Pennings en Marc van den Broek 'openen' samen de luisterzuil door aan het vliegwiel te draaien om zo het audiofragment te starten.

Fietsroutes Liberation Route BrabantTerras Restaurant Vught

 

Naar overzicht