Landgoed Huize Bergen
Draai uw telefoon om de website te bekijken
HOTEL | Landgoed Huize Bergen luidt nieuwe periode in

HOTEL | Landgoed Huize Bergen luidt nieuwe periode in

Vught – Met een draai aan het wiel van de authentieke klok luidde Wethouder Pennings donderdag 7 september een nieuwe periode in voor Landgoed Huize Bergen. Samen met o.a. bouwpartners, Jeanne Dekkers Architectuur en bestuursleden werd er getoost op de officiële opening van de nieuwste hotelvleugel op het landgoed. 

De authentieke luidklok stond oorspronkelijk op het monumentale landhuis maar staat nu symbool voor de verbinding van oud en nieuw. Met de realisatie van de nieuwe hotelvleugel is namelijk de eerste stap voor de toekomst van Landgoed Huize Bergen gezet. Fase 1 van een meerjarenplan is hiermee nu gerealiseerd, hierna volgen nog twee bouwfases en een plan voor het monumentale park die het landgoed klaarmaken voor de volgende generaties. “De testperiode met eerste nachten in de nieuwe hotelkamers hebben wij inmiddels achter de rug’, aldus directeur Marc van den Broek. “Fase 1 is af en wij zijn er trots op.”

De Botanica

Waar vroeger kassen vol tropische planten stonden staat nu de nieuwe hotelvleugel van Landgoed Huize Bergen met 39 tweepersoons hotelkamers. Geïnspireerd op de rijke verzameling zeldzame planten van voormalig bewoonster Charlotte draagt het nieuwe gebouw de naam 'de Botanica'.

Alle hotelkamers hebben een erker met zitvensterbank en bieden uitzicht over het monumentale park. De koele tinten van de opkomende zon en de warme tinten van de ondergaande zon bepalen het kleurenpalet. Een ontwerp van Jeanne Dekkers Architectuur die de stijlvolle waarden van het familiehuis wist te vertalen naar de elegante vormen en materialen van nu. De rijk gedecoreerde wallcover is een ontwerp van Daisy James en brengt het verhaal van de kassen terug naar binnen. "Je voelt dat de toekomst hier nu het verleden ontmoet."

Bouwconcept Passief Bouwen

De nieuwe vleugel is gebouwd volgens de duurzame principes van bouwconcept Passief Bouwen. Dit betekent dat er is gewerkt met extra geïsoleerde gevels, daken en vloeren, waardoor de installaties voor het verwarmen en ventileren beperkt kunnen worden. Hiermee wordt vier keer minder energie verbruikt dan bij standaard bouwen en zal de CO2 uitstoot ca. 50% minder zijn. Landgoed Huize Bergen heeft hiermee de eerste hotelvleugel op basis van bouwconcept Passief Bouwen.

Vormgeving & materialisatie

Naast het programma van eisen ontwikkelde Jeanne Dekkers Architectuur een programma van beleving. Hierin kwam naar voren dat het nieuwe gebouw een warme sfeer moet gaan dragen die zowel tijdloos als modern is. Geïnspireerd door de bosrijke omgeving van het landgoed wordt in het ontwerp gebruik gemaakt van veel natuurlijke materialen. Het gebouw heeft een krachtige en tegelijkertijd rustige uitstraling door het moderne ontwerp, waarbij de gehele halfopen buitengevel is afgewerkt met hout.

Het bouwprojectmanagement was in handen van TEKTON, het project is uitgevoerd door bouwgroep Moonen. De overige teamleden zijn Ingenieursbureau Van de Laar, Ingenieursbureau Ulehake, installatiebedrijf Van Delft Groep, Otis, Promantor, Welvaarts Elektro en MORE Hospitality Interior Management.

Naar overzicht