Landgoed Huize Bergen
Draai uw telefoon om de website te bekijken
ontmoetingshuis

Het vormingscentrum werd conferentiehotel, maar bleef bovenal een ontmoetingshuis.

het geheugen van Brabant

1950 - 1999

Landgoed Huize Bergen is een stukje van het collectieve geheugen van Brabant. Meer dan 1 miljoen mensen hebben elkaar hier ontmoet. In 1950 anders dan tegenwoordig, maar altijd met de intentie rijker te vertrekken. 

In 1950 werd het Bisdom Den Bosch de nieuwe eigenaar van Landgoed Huize Bergen die het bijna direct doorverkocht aan leidsters instituut Maria Annunciatie. Want door de groeiende vraag naar scholing en cursussen was er ruimte nodig. Vaste huurders werden de kraamopleiding en de levensschool. Het instituut legde zich vooral toe op de vorming van meisjes en jonge vrouwen om hen voor te bereiden op hun toekomstige taken als volwassenen maar ook de jeugdkampen van de Nederlandse Katholieke Sportbond waren een begrip op Landgoed Huize Bergen.

In de doelstelling werd niet alleen de bevordering en het mogelijk maken van vormingswerk onder jongeren uitgedrukt, maar werd daarnaast ruimte geschapen voor bevordering van samenkomsten en cursussen op godsdienstig, charitatief, sociaal en cultureel gebied. 

In de jaren '60 ontstond een samenwerkingsverband met de ‘Joannes Bosco Stichting’, die toen al eigenaar was van De Spreeuwel (nu EIGENTIJDSERF) te Westelbeers. Langzaam vond steeds meer bedrijfsleven hun weg naar het landgoed. In 1974 volgde slechts 4 procent van de gasten eigen cursussen. De rest volgde cursussen van derde die alleen de ruimte huurden en verder voor zichzelf zorgden.

In 1979 werd ‘De oude Pauw’ verkocht voor de realisatie van drie nieuwe conferentiezalen en 25 tweepersoonskamers, genaamd ‘de Goudfazant’. In 1994 werd dit nog eens uitgebreid met zestien tweepersoonskamers in een nieuwe accommodatie genaamd ‘de Nachtegaal’. In 1996 werd er gestart met de bouw van een grote congreszaal met een foyer. Deze nieuwbouw kreeg de naam ‘de Pauw’.

In 1999 volgde nog eens zestien tweepersoonskamers in een nieuwe accommodatie genaamd 'de Zwaluw'.

< terug naar 1916 - 1950     of     door naar 2000 - 2017 > 

ontmoetingshuis

De historie van Landgoed Huize Bergen kent vele verhalen. Het zomerverblijf werd opleidingscentrum wat zich doorontwikkelde tot hotel. Maar bovenal is en blijft Landgoed Huize Bergen een ontmoetingshuis.