Landgoed Huize Bergen
Draai uw telefoon om de website te bekijken
woonhuis

Charlotte Fentener van Vlissingen & Willem van Beuningen

waar komen wij vandaan

1916 - 1950

In 1916 werd Landgoed Huize Bergen gebouwd in opdracht van de familie Fentener van Vlissingen–Roosenburg onder architectuur van de architect Johan Wilhelm Hanrath. Een schitterend park van zestien hectare rond de villa werd eveneens aangelegd in de negentiende eeuw door een Belgische tuinarchitect, wiens naam we niet hebben kunnen achterhalen. Het ‘vogeleiland’ in de vijver van de tuin werd voorheen bewoond door flamingo's en druk bezocht door vele soorten vogels, eenden en zwanen. 

Na het overlijden van haar moeder nam dochter Charlotte (1880) samen met haar man Willem van Beuningen (1873) intrek in het woonhuis in 1927. Zij zijn door hun vele goede daden in de gemeente Vught niet onopgemerkt gebleven. Onder andere in de jaren '30 lieten zij arbeiderswoningen bouwen voor het toen armlastige Vught. Deze huisjes vallen tegenwoordig onder de 'Charlotte Elisabeth van Beuningen Stichting'. Ook de renovatie van het mooie raadhuis in Vught was grotendeels een geschenk van de familie aan de gemeente. Tijdens de Tweede Wereldoorlog organiseerde Charlotte verstrekking van voedselpakketten voor gevangenen van Kamp Vught.  lees meer >

Willem van Beuningen overleed in 1948, hierna besloot Charlotte het landgoed te verkopen. Ze had daarbij de wens dat het een maatschappelijke functie zou krijgen waarin ook minder draagkrachtige een plaats konden vinden. De koper werd het Bisdom ’s-Hertogenbosch op 23 november 1949 die van het landgoed een vormingscentrum maakte.

door naar 1950 - 2017 > 

ontmoetingshuis

De historie van Landgoed Huize Bergen kent vele verhalen. Het zomerverblijf werd opleidingscentrum wat zich doorontwikkelde tot hotel. Maar bovenal is en blijft Landgoed Huize Bergen een ontmoetingshuis.